Een gehaakte tafelkleed van de kringloop

Op een dag zag ik bij de kringloop een grote rond gehaakte tafelkleed in een mooie kleur. De kleur sprak mij erg aan en ik dacht bij mijzelf, 'hier moet ik toch iets moois van kunnen maken?'.

Omdat ik graag jurkjes en rokjes draag, is het een rok geworden.

Toen ik met Suus aan het kringloopwinkelen was, ben ik door een medewerkster er op aangesproken dat het zo'n leuk rokje was en dat hoorde ik ook van drie jonge meisjes op de straat die ik passeerde. Het is wel duidelijk. Recyclen is erg hip!

Ik heb gelijk hieronder een tutorial bij gezet zodat het ook te zien is hoe het gemaakt kan worden.


1) Een gehaakt kleed dat als je het dubbel vouwt voor je houdt om te kijken naar je gewenste roklengte en breed genoeg is voor om je middel.

2) Knip een rond in het midden, ongeveer op de maat van je middel. Wees voorzichtig. De gehaakte randjes kunnen uit elkaar los raken. Ik heb ze eerst helemaal vast genaaid met zoomsteekjes. Raakt het snel uit elkaar dan is het slim om een stukje te knippen en dat gelijk de gehaakte geknipte rand vast te naaien.

3 ) Rijg een dun elastiek door de gaatjes zoals op de foto. Naai de randjes vast met zoomsteekjes om de dunne elastiek.

4 ) Knip uit de stof voor de band een rechthoek, de maat van je middel plus 10 centimeter erbij en 2 x de maat van de brede elastiek plus 2 centimeter erbij.

5 ) Speld de stof band vast aan de goede kant van het rokje. Verdeel het rokje ongeveer gelijk aan de stofband. Let er op dat de dunne elastiek valt binnen de stiklijn. Dus dat het niet meer te zien is als de stof band op het rokje genaaid wordt.

6 ) Naai de stofband met de brede elastiek waarvan je de uiteinden aan elkaar vast hebt genaaid aan de goede kant van het rokje. Handig is als je de brede elastiek hierbij aantrekt zodat de stiklijn netjes afgewerkt wordt.

7 ) Als het goed is gegaan, moet het er uit zien zoals op de foto 7 is. Draai de stofband op de helft om zodat je het ook kan vastspelden aan de rand van de binnenkant van het rokje.

8 ) Naai het vast met zoomsteken. Met de naaimachine naaien wordt het resultaat veel minder mooi. Is de brede elastiek hier en daar te zien? Naai het met zoomsteekjes dicht.

9 ) Veel plezier met je gehaakte rokje! 

Reacties

Populaire posts