Hello Singer babe

Via marktplaats heb ik een Singer featherweight in een koffer gekocht. Omdat de serienummer getraceerd kon worden op het internet, zag ik dat het uit 1910 kwam en geproduceerd in Schotland is. Het is van generatie op generatie geërfd totdat de verkoper besloot dat hij het niet meer wilde hebben. Het zag er niet zo stoffig en netjes uit. Ik kon het niet meenemen achterop mijn fiets en de verkoper was zo aardig om het bij mij thuis te brengen. 




Ik vond het een uitdaging om het op te knappen. Op het internet vond ik hier en daar brokjes informatie in Nederlands en Engels. Vooral de blog van Francis, http://singers-and-featherweights.blogspot.nl is echt fantastisch. 

Ik heb alle metalen onderdeeltjes er uit gehaald en dat schoongemaakt met groene zeep. In Singer featherweight druppelde ik overal een drupje naaimachine olie en poetste ik alle vuiligheid van 100 jaar weg. 


Toen ik het uitprobeerde, bleek de spoeltje het niet te werken. Nadat ik de veertje van de spoeltje had schoongemaakt en los heb gemaakt met een schroevendraaiertje, werd de onderdraad ineens gepakt door de hefboompje. Hoera! 

Ik zat ook heel lang te klooien met de naald. De platte kant van de naald moest naar rechts bevestigd worden en de draad van links naar rechts ingestoken worden. Terwijl het bij de meeste naaimachines dit precies andersom was. Bij de volgende obstakel liep ik er nu tegen aan dat de bovenspanning niet goed was. Alle schroefjes werden dit keer weer los gedraaid en schoongemaakt. Een heel klein terugdraaiveertje zat moervast in de naaldhouder. Daar heb ik heel voorzichtig aan getrokken en er een drupje olie op gedaan.

 Als iets kapot gaat, wordt het niet meer vervangen want de onderdelen worden niet meer gemaakt. Zo was de lamp er niet bij en toen ik er naar op zoek was, bleek dat die lamp niet meer verkocht werd. Dat wordt weer op de kringloopjacht of op zoek gaan naar een andere singer featherweight waarvan ik sommige onderdelen goed kan gebruiken. 

Toen ik alles had gedaan wat niet hielp, ben ik nog eens alles na gegaan op het internet en toen snorde Singer featherweight 66k weer als vanouds. 

Ik vind het echt heel bijzonder om te naaien op een naaimachine die al honderd jaar oud is.


Deze beauty is een van de eerste elektrische vooroorlogse model en ze kan niet achteruit naaien en niet zigzaggen. (Er is wel een apart apparaatje voor die je los kan aanschaffen.)


Ik ben er dolblij mee!

Reacties

Populaire posts