Een etui in elkaar naaien


Hierbij laat ik zien hoe je een etui naait. 
Hopelijk komt het duidelijk over en zijn de foto's goed te zien. Omdat ik vaak alleen 's avonds bezig met naald en draad ben, maak ik ook how to foto's bij avondlicht en dat is eigenlijk te donker. Sommige stappen vind ik ook best lastig om het goed te beschrijven. Het is ook een kwestie van veel oefenen met je naaimachine.


Wat heb je nodig? 
Zes rechthoekige lapjes, 2 x bovenstof, 2 x voeringstof en 2 x fibril lapjes zodat de etui dik en stevig wordt. De vrij geborduurde illustraties van de vorige tutorial uitleg zijn er ook bij (op de eerste foto nog niet uitgeknipt).


1) Leg de bovenstof op de voeringstof elkaar met een fibril laagje tussen in. De rits zit in het midden. Nu is op foto 2 te zien dat waar de spelden zijn ingestoken je de voorkanten van de bovenstof met een fibrillaagje achter de voorkant en de voeringstof op elkaar vast kan spelden. Je kan ook eerst de achterkant van de bovenstof vast spelden & stikken op de rand van de rits en daarna verder gaan met de achterkant van de voeringstof op de andere kant van de rits. 

Zelf ben ik erg visueel dus ik trek ze altijd even uit elkaar en kijk ook of ze goed vast zijn gespeld

 Speld het vast over de hele lengte van de rits (3). Als je het omdraait en open slaat, ziet het er uit zoals op foto 4. Je doet het zelfde met de andere kant van de bovenstof, fibril laagje en voeringstof (5). Op foto 6 zie je hoe het er uit ziet als de kanten allebei omgedraaid en opengeslagen zijn.

7) Naai het vast waar het gespeld is. Dit gaat het beste met een ritsvoetje (op foto 8 te zien op mijn naaimachine). Doch ik heb het gestikt met een standaard voetje. Ik vind zelf dat ik daarmee netter stik. Als je over de hele lengte naait, kom je bij de bobbel waar de ritsgreepje achter de stof is. Doe de naaldvoet omhoog met de naald in de stof, zodat de stof niet kan verschuiven en duw de ritsgreepje naar achteren. Zo kan je weer verder stikken (9). Speld de bovenstof en de voeringstof naast de rits op elkaar, zie foto 10 en stik twee lijnen naast de rits. Draai de voorkanten van de bovenstof en voeringstof met fibril laagje er tussen in naar elkaar toe en zorg dat de zijkanten van de rits precies op elkaar vallen. Speld het op elkaar langs alle vier randen. Naai het nu helemaal vast behalve op de voeringstof. Op de voeringstof laat je een stukje van ongeveer 10 a 12 centimeter los om de stof er door heen binnenstebuiten te keren. Bij de hoeken (12) naai ik schuin en knip ik de hoekjes daarna er af. Ik vind dat mooier dan als je rechthoekig naait bij de hoekjes. 

Als je over de zijkanten van de rits naait, naai dan handmatig verder en niet met de voetpedaal, door aan de naaiwiel te draaien. De naald kan namelijk gemakkelijk breken door de rits tandjes of een ijzeren onderdeeltje van de rits. Als de naald blijft steken, duw ik de stof een heel klein beetje naar achteren en naai weer handmatig verder. Ik naai twee keer heen en weer over de zijkanten van de rits op deze manier.


Keer de stof binnenstebuiten om door de losse opening van de voeringstof dat je niet vast hebt gestikt. Duw de zijkanten van de rits goed op elkaar. Duw de hoekjes voorzichtig met een stompe punt (bijvoorbeeld de onderkant van een potlood, zelf gebruik ik daarvoor een plantenstokje) uit elkaar zodat het mooi rond wordt. Stik de voering stof op de goede kant vast.


Strijk met een strijkijzer op de etui zodat het plat en stevig wordt. Ik strijk nooit rechtstreeks op de etui maar doe er altijd een afdroogdoek tussen de strijkijzer en de etui zodat het niet kan verkleuren. Op de vrij geborduurde illustraties strijk ik ook met een doekje er op zodat ze niet beschadigd raken.

Als het goed is, is de etui klaar om er mee te gaan pronken.
Als er iets niet duidelijk is of je hebt vragen, dan kan je mij altijd een e-mail sturen. 

Succes! :-)

Reacties

Lieve Perwin-heel veel succes met je blog. Goed dat je keuzes maakt. Lieve groet met hart en ziel van Sil--♡
Lieve Perwin-heel veel succes met je blog. Goed dat je keuzes maakt. Lieve groet met hart en ziel van Sil--♡
Perwin zei…
Hoi Sil, gelukkig blijven wij in contact via onze blogs. Heb een fijn zondag.

Populaire posts