Een tutorial over vrij geborduurde illustraties op stof


De laatste tijd ben ik helemaal verslingerd aan vrij geborduurde illustraties. Ik vind het zo leuk om ze te maken en ik heb hieronder een korte tutorial met how to foto's gemaakt hoe ik dat heb gedaan. 

Strijk op de achterkant van de stof die je gebruikt voor de uit te knippen illustraties plakvlieseline. Dat maakt het stevig en gemakkelijk om ze te verwerken.

Kies een tekening uit die gemakkelijk uit te knippen is. Hiervoor heb ik twee veren gekozen.Trek de vorm over met een potlood. Hier heb ik dat met een lichtgeel viltstift gedaan. Ik heb de kleur die dicht bij goud ligt gekozen want de kleur kan later door de stof lekken. Met een potlood zie je later niets meer terug.Plak op de achterkant van de stof waar je de illustraties op gaat naaien een laagje vaste fibril. Smeer de textiellijm dun uit. Het kan ook wel zonder textiellijm, dan moet je de stof en fibril wel goed vasthouden zodat het niet gaat schuiven onder de naald.


Als je de tanden van de transporteur van jouw naaimachine omlaag kan zetten in de gleuf van de steekplaat (hoe je dat precies kan doen, vind je in de gebruiksaanwijzing van jouw naaimachine). Vrij borduren kan alleen met een naaimachine waarvan de tanden omlaag kunnen gezet worden en met een borduurvoetje. Deze mogelijkheid zit niet op alle naaimachines. 


Naai de veren vast met een draad in een contrasterende kleur. Dat geeft een leuk effect. Hieronder zie je twee foto's met voorbeelden. Als je details toevoegt door o.a ogen, een snuitje, en of bepaalde dingen op de illustraties versterkt met een draad in een andere kleur of zelfs glitterdraad. (Glitterdraad is lastig om er mee vrij te borduren. Enige ervaring is hierbij wel handig), is het eindresultaat verbluffend. Knip daarna alle overbodige draadjes af.

 Leuk toch? 

En zo is het geworden met wit, goud en grijs. 
Tot mijn verrassing vind ik dat een mooie combinatie. De binnenkant is gevoerd met een labeltje. Daar is er geen foto van gemaakt.

Succes en plezier gewenst met vrij (machinaal) borduren!

Reacties

Je bent er wel heel goed in hoor Perwin. Ze zijn prachtig!

Populaire posts