Emotioneel (on)gezond gedrag


Een paar jaar geleden maakte ik deze foto in het Bossche Broek te Den Bosch en ik blijf er elke keer om glimlachen.

'U mag er zijn'. Helemaal. Zoals jij bent. Uniek en bijzonder.

Dat klinkt mooi he? Doch ik vind het niet altijd zo simpel hoor. Ik ben 'jammer genoeg' opgegroeid met emotioneel ongezond gedrag. Hoe dat komt en waardoor laat ik hier even achterwege. Misschien komt dat nog of niet. 'Jammer genoeg' heb ik tussen haakjes gezet want ik zie het als mijn grote les om er mee te dealen in het dagelijkse leven. Het is mij door het universum gegeven te leren dit te vertalen naar emotioneel gezond gedrag. En alleen God weet hoe graag ik dat wil. 

Ik had diep in mij geen basis om er op terug te kunnen vallen, om mijn vertrouwen, liefde en respect er uit te halen. Eigenlijk helemaal niet als ik terug blik door mijn verleden, hoe zoekende ik ben geweest naar liefde, waardering en bevestiging in de buitenwereld. En hoe ik zo nu en dan hier soms mee over struikel. Het heeft zich vertaald in met name vallen voor mannen die emotioneel onbereikbaar waren door hun eigen proces. Dat vond ik heel 'veilig' en herkenbaar want dat kende ik. Als een man of vrouw mij echt zag zoals ik was, kreeg ik acuut bindingsangst en grote twijfels. De laatste jaren kon ik door mijn zelfbewustwordings-proces echt zien hoe ik dat zelf opriep of het zelfs opzocht. Hoe meer ik het doorzag, hoe meer dat veranderde. Hoe meer innerlijke rust en vrede in mijn leven en hart binnen kwamen slopen.

Ik kon jaloers zijn op mensen die met hun gedrag lieten zien dat ze emotioneel gezond gedrag hadden ontwikkelden in hun jeugd en dat wilde ik zo graag bereiken. Het was vreemd en nieuw voor mij. Ik heb er hard aan gewerkt met het omzetten in emotioneel gezond gedrag en nu nog kan ik aan mijn eigen denken, voelen en handelen merken waar dat vandaan komt. Ik ben nog steeds hartstikke aan het oefenen om in verbinding te blijven met mij zelf. 

Want ik mag er zijn. * Leven in je leven, leer de valkuilen in je leven herkennen, J. Young & J. Klosko

* Vrouwen die te veel liefhebben. Reacties op 'Als hij maar gelukkig is' , R. Norwood

* Waarom ik, waarom dit, waarom nu, Antwoord op de grote vragen van het leven, R. Norwood

* Artikelen uit de website van A. Schmitz, https://www.norwoodgroep.nl/#_RELEVANTE_ZELF_-THERAPIE

Reacties

Denise zei…
Ach Perwin, emotioneel gezond gedrag, bestaat dat wel? Het leven is inderdaad een lange weg van vallen en opstaan. Ik denk dat de mensen die in onze ogen zo stabiel overkomen ook echt hun mindere dagen hebben. We kunnen onszelf helaas niet veranderen maar proberen de 'onvolmaaktheden' te accepteren en een plaats te geven.... we hebben maar één leven.
Unknown zei…
Prachtig verwoord. Het is helaas niet altijd makkelijk. Het leven is de leerproces voor iedereen. Het gaat jou lukken. Het heeft tijd nodig. Liefs.

Populaire posts