Boho vintage tuniek tutorial


Op de Noordermarkt, voor mij een stoffenwalhalla, vond ik een faux vintage lapje met mooi verwerkt kant aan beide kanten. Ik nam het mee, met het idee om het te hangen over een openslaande deur of voor een raam. Thuis gekomen bedacht ik dat het wel erg leuk zou zijn om er een tuniek van te naaien. Zo gezegd, zo gedaan.

Halsopening 
Het was een meter lang en ik vouwde het dubbel zodat de kanten op elkaar pasten. Dit lapje was al verwerkt met kant. Als je een mooi stofje neemt, kan je zelf een kantje aan naaien voor de onderkant. In de vouwlijn knipte ik een ovale opening die eindigt op 1 cm op de maat van mijn linkerschouder naar de rechterschouder. Let op dat je niet precies opmeet van de lengte tussen je schouders want de stof rekt een beetje uit en dan kan het ruim vallen over je schouders. Als je zelf even voelt tussen je schouder en sleutelbeen, voel je een soort knobbel. Vanaf die punt heb ik het opgemeten.

Mouwopeningen
Aan de beiden kanten voor de mouwen knipte ik een stukje af en je bepaalt zelf hoelang je de mouwnaden wilt behouden voor je tuniek. Hoe korter de mouwen zijn, hoe minder de stof flappert rond je middel. Vanaf de uiteinden van de halslijn naar de schouder heb ik er 26 cm voor uitgetrokken. De zijnaden naaide ik op de mouwopeningen na dicht. Dat was bij mij 35 cm. 

Afwerking
De hals en mouwopeningen heb ik afgewerkt met een decoratie zigzagsteekje en de rafels knipte ik af. Wees hier wel voorzichtig mee. Want voor je weet knip je per ongeluk in de steek of de stof zelf. De zijnaden zijn ook op die manier dicht genaaid.

De halsopening kan ook afgewerkt worden met een bandje (bies) of worden omgezoomd. Hier heb ik dat niet gedaan omdat ik het fragiele effect van de stof wil benadrukken. Ook kan je zelf de tuniek zo smal maken als je wilt. Ik heb het bewust niet te smal geknipt omdat ik het leuk vind dat het op die manier een soort omslagdoek blijft. Wat je ook in plaats van de zijnaden dicht naaien kan doen is een stukje naast de zijnaden vastnaaien zodat de zijnaden als losse flappen hangen rond je middel. Dat geeft een slank silhouet. 

Creëer het naar je eigen stijl en smaak. Dat maakt het naaien zo leuk.


Reacties

Populaire posts