Tutorial rokje met kangoeroe zak van joggingstof


Ik ben zo lekker op dreef met kleren naaien dat ik weer een tutorial heb gemaakt over een rok met een kangoeroe zak. Heel simpel. Gemaakt van een half meter joggingstof dus ook nog voordelig. Mijn rokje stopt tot boven de knieën en is 42 cm.

Omdat de stof elastisch is, is het belangrijk dat je een stretch naald voor de naaimachine gebruikt.

Als je stof van half of een meter koopt, is dat bijna altijd dubbelgeslagen. Sla de ene uiteinde net zo ver op de andere uiteinde zodat je er 2 X 51 cm er uit haalt (op de onderste kant 51 cm en op de bovenste kant ook) en een stukje stof overblijft aan de rechterkant. Dat wordt de kangoeroezak. De dubbelgeslagen naad knip je door zodat je twee zijnaden krijgt op de heupen. Ik heb een vierkant geknipt van 102 cm (inclusief 1 cm naad helemaal om de vierkant). In het midden is het doorgeknipt zodat je twee stukken hebt van 51 cm. Verticaal kan je zelf beslissen hoe kort of lang je de rok wilt hebben. Gemiddeld is het ongeveer 45 cm. Je kan de rok natuurlijk ook omhoog sjorren als je een minirokje wilt dragen of juist omlaag dragen voor een langer effect. De ceintuurband is gerimpeld met elastiek dus dat gaat heel gemakkelijk. De maten zijn geschikt voor iemand met maat 36/38. Op de overgebleven stof teken je een kangoeroe-zak ongeveer wat ik op de foto laat zien. Het mag kleiner of groter zijn, naar jouw smaak.


Knip het af met 1 cm naad er bij en strijk rondom 1 cm om op de verkeerde kant van de kangoeroe-zak. Zoom de bovenste hoeken nog een keer om en stik het door met een grote steeklengte, bij mij is dat 3. Dat zijn trouwens de insteekzakken. 


Je neemt een stuk van 51 cm waar de kangoeroe zak op genaaid wordt en speld de punten ongeveer in het midden waar het op gestikt moet worden. De randen van de kangoeroe-zak heb ik eerst gelockt met een zigzagsteek. Stik de kangoeroe-zak helemaal om met een grote steeklengte 3 behalve de insteekzakken.

Naai de uiteinden met de goede kanten op elkaar en lock de zijnaden samen vast. Stik het door op de goede kant van de zijnaden, net naast de naad, met een grote steeklengte. Zo blijft het in vorm. 

Hierbij heb ik de strijkijzer veel gebruikt voor het om zomen en de zijnaden, voor alles eigenlijk wat strak en glad moet worden.


Speld de bovenrand met een half cm naad om en daarna nog eens met 4,5 cm. De tailleband wordt dan 4,5. De onderste foto laat dat zien.


Stik de taillenaad helemaal door maar laat een stukje van 5 cm in het midden op de achterkant open om de elastiekband door heen te trekken. In het midden op de voorkant laat je ook een stukje los van ongeveer 10 cm.

Markeer op de bovenrand twee punten met een pen waar de eyelets moeten komen, waar je de koord er door heen haalt. Tussen de punten is er 2 cm ruimte. Aan de verkeerde kant van de bovenrand strijk je twee geknipte rondjes van plakvlieseline op waar de eyelets op komen, zodat de stof niet kan scheuren. Open de twee gemarkeerde puntjes voorzichtig met een klein schaartje zodat het precies om de eyelet past. Mocht het gaatje te groot zijn, dan schiet de eyelet los. Sla de hamer op de eyelets. De foto's laten zien hoe je dat precies doet.


Meet de elastieken band van 4 centimeter af op je taille. Niet al te strak want doordat de ceintuurband gaat rimpelen, wordt het iets strakker. Duw de elastieken band met een veiligheidsspeld door de bovenrand. Naai nu de geopende stukken op de voor en achter kanten dicht. Nu heb je een gerimpelde taille. Duw de koord of een andere lintje die bij de stof past met een veiligheidsspeld door de eyelets. Zet een knoop vast in de uiteinden zodat het niet per ongeluk terug kan trekken in de tailleband.

Zoom de onderkant om. Ik heb dat met een halve cm naad en daarna 3 cm omgeslagen en stik het door. Je rok is klaar!


Ik hoop dat mijn tutorial met de foto's duidelijk is. Ik wil altijd graag alle details beschrijven en daardoor kan het misschien wel onoverzichtelijk overkomen, wat ik niet hoop.

Mocht iets niet duidelijk zijn en je wilt mij wat vragen. Dan kan je mij altijd een bericht sturen.

Ik wens je veel plezier met het naaien!

Reacties

Populaire posts