Mijn mama's omslagdoek


Van mijn moeder heb ik twee omslagdoeken bewaard want ik wil ze verwerken in een cardigan dat ik ook regelmatig kan dragen. Ik ben best praktisch en ik wil ze ook echt kunnen gebruiken.

Een omslagdoek is klaar en daar laat ik even foto's van zien. Ik heb mouwen van boordstof er aan vast genaaid en op de zoom randen naaide ik een bloemstiksteek en een gekleurde bandje. De mouwen zijn deels afgeknipt omdat de omslagdoek op zich niet voldoende was voor complete mouw patroon delen en zijn weer aan elkaar vast gestikt met een gouden paspelstrookje.

Over zes weken ga ik trouwens weer verhuizen. Nu naar een kleiner en lichter woning met een tuin op het zuiden. Ook al vind ik het een beetje spannend om mijn oude woning achter te laten want ik heb hier veel meegemaakt. Dit huis was voor mij een eerste stap met het wonen in Amsterdam en dichter bij mijn ouders te zijn. Een huis is voor mij niet gewoon zomaar een thuis. Het is een toevluchtsoord voor mij. Ik vlieg uit en ik ga ergens anders weer een nest maken.

Dus ik ben nu weer aan het uitzoeken wat ik mee wil nemen en achter wil laten. Dat vind ik erg lastig want veel wat ik heb, is best nog mooi en goed. Doch ik wil niet meer zoveel hebben, kopen of het bezitten. Met mijn eigen spullen lukt het aardig. Nu heb ik veel spullen bij gekregen van mijn ouders en zeker de helft heeft een emotionele waarde dus daar bedenk ik er iets voor om ze te decoreren of te gebruiken en de andere helft vind ik heel moeilijk om weg te doen. Het voelt voor mij alsof ik er gemakkelijk mee omga, terwijl mijn ouders er altijd zuinig mee zijn geweest. Dus dat is ook een leerdoel voor mij. Om mij niet te hechten aan de dingen van mijn ouders maar aan mijn herinneringen van ons samen. 

En aan de opgepimpte omslagdoek (en) van mijn mams uiteraard.


Reacties

Denise zei…
Wat omschrijf je dat mooi over de spullen van je ouders waar je moeilijk afscheid van kan nemen omdat zij daar zo zuinig op zijn geweest. Ik heb hetzelfde met spullen die ik nog van mijn grootmoeder heb. Zij is gestorven in 1999, we hadden een hele warme band. Ik kan maar moeilijk afstand van die laatste dingen alsof ik haar dan ga vergeten....
Perwin zei…
@Denise Beckand

Dat begrijp ik zo goed. Dat je de spullen van je oma bij je wilt houden. Het is ook een proces voor je zelf wat je wilt houden als herinnering aan haar en tegelijk ook erkenning van haar aanwezigheid in je leven. Wat mooi dat je een warme band met haar had. Dank voor het delen.

Ik probeer selectief te zijn, wat ik zelf wel wil bewaren van mijn ouders en welke weer niet. Ik denk dat mijn ouders het ook niet hadden gewild dat ik alles zou bewaren omdat het van hen is geweest. Voor mij is het iets te vroeg om dat meteen te doen. Ik probeer het stap voor stap te doen. Ook mooi dat ik daar zelf tijd en ruimte voor kan nemen.
Lieve Denise, heb een fijne avond.

Populaire posts