Stukje geschiedenis van waar ik woon...

Een beetje anders dan normaal. Dit keer gaat het niet over kleren naaien of een DIY projectje. Het gaat over een stukje geschiedenis van Amsterdam Noord.

Van het weekend zijn René en ik naar Amsterdam Noord museum gegaan. Dat stond zo lang op mijn to do list en nu was het eindelijk zover dat wij er heen konden gaan.

En absoluut de moeite waard. Het was eerst een gemeente badhuis voor de mensen die thuis geen douche of bad hadden. Nu was het een museum geworden.
René en ik vonden het een klein en intiem museum. Zo fijn dat het heel rustig was. En wij alles op ons gemak konden doorlezen en bekijken.

En hoe. Wist je dat het IJ vroeger veel breder was? Dat het helemaal doorliep tot de Nieuwdammerdijk. De oudste vliegenbos van Amsterdam Noord bestond toen nog niet. Er was alleen maar water waar je ook keek. Op de Nieuwdammerdijk was er een heel leuk café 't Sluisje (dat er nog steeds staat en je daar lekker kan eten of drinken) en daar kon je bij de sluis helemaal uitkijken over het IJ naar Amsterdam. Het was daar toen ook een heel belangrijk handelsplek. Dat is helemaal weggevallen toen het IJ voor een gedeelte ingepolderd werd en de handel zich verplaatste naar Amsterdam Centraal en Durgerdam in de Waterland want daar werd ook veel verhandeld. Toen de Noordzeekanaal nog niet uitgegraven werd, moesten de schepen van Amsterdam helemaal varen om Texel heen naar de Noordzee en zodoende vaarden ze ook langs Waterlandse dorpen. Dat moet een machtig gezicht zijn geweest.


In de avond hebben wij de oude plattegrond uit 1288 (!) en van nu met Google Maps vergeleken. Grappig om te zien hoe de oude Nederlandse namen van de plaatsen en rivieren zijn veranderd en toch het zelfde zijn gebleven. Zo was Amsterdam eerst Aemstelredam. En waar ik woon, waren er toen alleen maar polders. Zo leuk om het te zien. En te beseffen dat er enorm veel veranderd is.


Als ik wakker word en de gordijnen (dat ik trouwens zelf heb genaaid, heel blij mee) open doe, is dit het eerste wat ik zie. Duiven op de daken en de lucht. En ja dat is ook in tuindorp Nieuwendam te Amsterdam Noord. Het is een beschermd rijks stadsgezicht waar er geen (hoog)bouw mag komen. 
#dankbaar

Reacties

Populaire posts